Thursday, February 27, 2014

ВИЦ: Македонски јазик

Share & Comment
Знаете ли зошто нашиот јазик е најбогат и најуникатен во светот??
Ако незнаете, еве ви 5 причини зошто:
1- Нема друг јазик во кој има минато незапамтено време. На македонски има - Сум бил пијан.
2- Во ниту еден друг јазик нема идно евантуално време во минато. На македонски има - Требало да бидам на работа.
3- Примери за двојна негација:
- Никој ништо не ми кажа.
- Ништо не смее да направи без нејзина дозвола.
4- Нема друг јазик во кој има збор кој може да го замени секој друг збор. Во нашиот има еден за глаголи  „онади“  и еден за именки „таквото“.
5- Во македонскиот јазик „ гајле ми е“ и „не ми е гајле“ имаат исто значење.

Tags:

Автор:

Ние сме блогери од прва година. Блогот е направен за целите на конкурсот „Кажи Нешто“.

0 коментари:

Post a Comment

 
Copyright © ONLINE ЖИВОТ | Designed by Templateism.com